Gerookte zalm is een absolute delicatesse, en zelfgemaakt op de BBQ is het een feestje. Die perfecte balans van ziltige vis, zachte textuur en een subtiele, geurige rooksmaak is iets waar je gasten nog lang over napraten. Maar de sleutel tot een sublieme smaak, het verschil tussen 'lekker' en 'onvergetelijk', ligt in de keuze van het juiste rookhout. De verkeerde houtsoort kan de delicate smaak van de vis volledig overheersen, terwijl de juiste keuze zorgt voor een hemelse smaken.
Lees meer »
Je hebt geïnvesteerd in een prachtig stuk keramiek, Een kamado. Het is je nieuwe weg naar culinaire avonturen, van low & slow pulled pork tot gloeiend hete pizza's. Maar na verloop van tijd voelt het buitenkoken anders. De temperatuur schommelt, je verbruikt meer houtskool dan normaal, en er ontsnapt een verraderlijk sliertje rook langs de rand van de deksel. De frustratie slaat toe. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat de boosdoener een klein, maar cruciaal onderdeel is: het vilt, ook wel de 'gasket' genoemd.
Lees meer »
Barbecueën is in Nederland al lang niet meer alleen een zomerse activiteit. Steeds meer mensen ontdekken dat een goede BBQ je het hele jaar door kan verrassen met nieuwe smaken en gerechten. Of je nu gaat voor een klassieke Weber BBQ, de veelzijdige Kamado of de innovatieve Traeger pelletgrill – er is tegenwoordig voor iedereen een perfecte match te vinden.
Lees meer »
Barbecueën is zoveel meer dan alleen vlees boven hete kolen leggen. Het draait om smaak, techniek én beleving. Twee basistechnieken die elke BBQ pitmaster zou moeten kennen zijn direct BBQ en indirect BBQ. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En wanneer kies je voor direct of indirect grillen? In dit artikel leggen we het je uit en geven we praktische BBQ tips, zodat jij de lekkerste gerechten van de barbecue tovert.
Lees meer »
Een Yakiniku Shichirin barbecue is een traditionele Japanse tafelgrill. Hij is gemaakt van dik keramiek, waardoor hij zijn warmte goed vasthoudt en de hitte alleen naar boven gaat, zonder verloren te gaan via de zijkanten. Hij is compact, efficiënt en perfect voor Japanse grillgerechten zoals Yakiniku (gegrild vlees) en Yakitori (spiesjes). De tafelgrills van Yakiniku zijn zo ontworpen dat ze solide en gemakkelijk mee te nemen zijn.
Lees meer »
Golden BBQ Kruidenmixen ReviewEen tijdje geleden heeft Golden BBQ mij benaderd om de kruidenmixen van hen te proberen, te beginnen met de Golden Sate Mix. Zonder verwachtingen ging ik erin, en het verraste me echt wat voor een goede mix aan kruiden het was. Door de ketjap en de sereh krijgt het een heerlijke Indische smaak. Ik heb nu één probleem: ik wil niks anders meer.
Lees meer »
Daan's VleesDaan is een jonge boer uit Bergeijk die al op jonge leeftijd begonnen is met het boeren. Hij heeft een groot aantal lammeren onder zijn hoede en zorgt daar met veel aandacht voor. Rundvlees, kip en varken zijn de meest bekende vleessoorten om te bereiden in Nederland, maar lamsvlees wordt veel minder vaak gebruikt. Met de juiste bereidingswijze is lamsvlees echter een heerlijk stuk vlees. Tussen de recepten vind je prachtige lamsrecepten om te proberen. Probeer het eens en ga ook eens langs bij Daan!
Lees meer »
Tegenwoordig is iedereen steeds bewuster bezig met voeding en een gezond leven. In de supermarkten en speciaalzaken zie je dan ook steeds meer producten die puur en gezond zijn. In mijn omgeving merk ik dat de een meer let op het niet eten van vlees, terwijl een ander juist bewuster bezig is met sporten. Ik ben van mening dat we in de toekomst veel minder vlees gaan eten. Er zullen veel vleesvervangers op de markt komen, maar zelf geloof ik niet zo in het volledig vervangen van vlees. Wel geloof ik in het eten van minder vlees en beter vlees. Er zijn zoveel heerlijke gerechten zonder vlees waarbij je het helemaal niet mist. Maar een goede vleesmaaltijd blijft echt genieten.
Lees meer »
ð Stoofpot van hert met herfstbok, kruidkoek en appelstroop
Als de dagen korter worden en de BBQ wat lager mag branden, is dit hertenstoofpotje precies wat je nodig hebt. Een gerecht vol diepe smaken van wild, herfstbier, kruidkoek en appelstroop â langzaam gegaard in een gietijzeren pan op de BBQ. Perfect voor een knusse avond buiten koken of een bourgondisch diner binnen.
𥩠Ingrediënten
- 1 kilo hertennek (in één stuk)
- 1 liter wildbouillon
- 2 wortels
- 1 courgette
- 350 gram bospaddenstoelen
- 1 rode paprika
- 1 witte ui
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 grote plakken Friese kruidkoek
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 flesjes herfstbokbier
- Omaâs Sudderpot kruidenmix van The Windmill Cast Iron (of een mix van speculaaskruiden en zout)
- 2 laurierblaadjes
- Roomboter
Tip: Gebruik voor dit gerecht een stevige gietijzeren braadpan of Dutch Oven. Bekijk onze collectie van The Windmill Cast Iron in de webshop.
ð¥ Bereiding
Steek de BBQ aan en stel hem in op 100°C met indirecte hitte. Voeg eventueel een blokje rookhout toe voor een extra volle smaak.
Kruid de hertennek royaal met je favoriete vleeskruiden of de Omaâs Sudderpot kruidenmix. Leg het vlees ongeveer 15 minuten op de BBQ om te roken.
Snijd ondertussen de wortels, courgette, paprika en paddenstoelen in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook.
Haal het vlees van de BBQ en snijd het in blokjes van ongeveer 2 cm. Verhit een klontje roomboter in je gietijzeren pan en bak het vlees 5 Ã 10 minuten rondom bruin. Schep het daarna uit de pan en bewaar het inclusief de vleessappen.
Fruit de ui en knoflook in een klein laagje olie in dezelfde pan. Voeg daarna de overige groenten toe en bak kort aan.
Schenk de wildbouillon erbij en leg het vlees terug in de pan. Giet vervolgens de herfstbok erbij totdat alles net onderstaat. Strooi de kruiden erover en leg de plakken kruidkoek bovenop. Voeg de appelstroop toe en leg de laurierblaadjes erbij.
Zet de pan met deksel op de BBQ (indirecte hitte) en laat het geheel 3 tot 4 uur rustig stoven. Roer elk uur even door en zorg dat het niet kookt â het mag zachtjes pruttelen.
ð½ Serveren
Serveer dit stoofgerecht met knapperige friet, romige aardappelpuree of een stuk vers brood om in de saus te dippen. Een schep grove mosterd of wat zilveruitjes erbij maakt het helemaal af.
ð¨âð³ Tip van Raw.N.Pure
Wil je meer van dit soort gerechten proberen? Bekijk onze blog âSlow Cooking op de BBQ â tips voor het perfecte stoofgerechtâ of ontdek onze selectie BBQ accessoires en kruidenmixen voor jouw volgende buitenkooksessie.