Stoofpot van hert met herfstbok, kruidkoek en appelstroop.

Gepubliceerd op 7 oktober 2025 om 12:14

Als de dagen korter worden en de BBQ wat lager mag branden, is dit hertenstoofpotje precies wat je nodig hebt. Een gerecht vol diepe smaken van wild, herfstbier, kruidkoek en appelstroop, langzaam gegaard in een gietijzeren pan op de BBQ. Perfect voor een knusse avond buiten koken of een bourgondisch diner binnen.

Ingrediënten

  • 1 kilo hertennek (in één stuk)
  • 350 ml wildbouillon
  • 2 wortels
  • 1 courgette
  • 350 gram bospaddenstoelen
  • 1 rode paprika
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 grote plakken Friese kruidkoek
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 2 flesjes herfstbokbier
  • Oma’s Sudderpot kruidenmix van The Windmill Cast Iron (of een mix van speculaaskruiden en zout)
  • 2 laurierblaadjes
  • Roomboter

Tip: Gebruik voor dit gerecht een stevige gietijzeren BBQ pan of Dutch Oven. Bekijk onze collectie van The Windmill Cast Iron in de webshop.

Bereiding

  1. Steek de BBQ aan en stel hem in op 100°C met indirecte hitte. Voeg eventueel een blokje rookhout toe voor een extra volle smaak.
  2. Kruid de hertennek royaal met je favoriete vleeskruiden of de Oma’s Sudderpot kruidenmix. Leg het vlees ongeveer 15 minuten op de BBQ om te roken.
  3. Snijd ondertussen de wortels, courgette, paprika en paddenstoelen in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook.
  4. Haal het vlees van de BBQ en snijd het in blokjes van ongeveer 2 cm. Verhit een klontje roomboter in je gietijzeren pan en bak het vlees 5 à 10 minuten rondom bruin. Schep het daarna uit de pan en bewaar het inclusief de vleessappen.
  5. Fruit de ui en knoflook in een klein laagje olie in dezelfde pan. Voeg daarna de overige groenten toe en bak kort aan.
  6. Schenk de wildbouillon erbij en leg het vlees terug in de pan. Giet vervolgens de herfstbok erbij totdat alles net onderstaat. Strooi de kruiden erover en leg de plakken kruidkoek bovenop. Voeg de appelstroop toe en leg de laurierblaadjes erbij.
  7. Zet de pan met deksel op de BBQ (indirecte hitte) en laat het geheel 3 tot 4 uur rustig stoven. Roer elk uur even door en zorg dat het niet kookt — het mag zachtjes pruttelen.

Serveren

Serveer dit stoofgerecht met knapperige friet, romige aardappelpuree of een stuk vers brood om in de saus te dippen. Een schep grove mosterd of wat zilveruitjes erbij maakt het helemaal af.

Tip van Raw.N.Pure

Wil je meer van dit soort gerechten proberen? Bekijk onze blog “Hollandse stoof met een rooktwist: Een BBQ-recept voor de perfecte herfstdag.” of ontdek onze selectie BBQ accessoires en kruidenmixen voor jouw volgende buitenkooksessie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.