Verse pasta met home-made pesto en gerookte varkenshaas
Gepubliceerd op 3 december 2025 om 20:50
Bij ons thuis zijn de kinderen gek op pasta pesto, maar wat is lekkerder dan zelfgemaakte pesto, verse pasta en een heerlijk gerookte varkenshaas? Super simpel maar heel erg smaakvol! Ik heb het gerecht bereid op de Traeger Ironwood XL (pelletsmoker), maar je kan het ook prima bereiden op je BBQ. Hier onder staat het recept uitgeschreven voor 4 personen:
Ingrediënten
- 250 gram Varkenshaas
- Je favoriete varkens kruidenrub
- 500 gram verse pasta
- Prosciutto di Parma
- Parmezaanse kaas
- een vers basilicum plantje
- blikje ansjovis
- handje rucola
- een flinke scheut goede olijf olie
- een zest van een citroen
Bereiding
- Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en doe ze in de keukenmachine. Voeg een ruime hand rucola toe, rasp er 100 gram Parmezaanse kaas bij, voeg 2 ansjovisfilets toe en doe er een flinke scheut olijfolie bij. Mix dit tot een gladde pesto (kijk of er eventueel meer rucola of olie bij moet om een glad geheel te krijgen). Voeg de zest van een citroen toe voor extra smaak.
- Steek de BBQ aan en stel hem in op 110°C met indirecte hitte. Voeg een blokje kersenrookhout toe voor een extra volle smaak.
- Kruid de varkenshaas met je favoriete varkenskruidenrub en leg hem ongeveer anderhalf uur indirect op de BBQ, tot een kerntemperatuur van 62°C.
- Grill vervolgens de varkenshaas nog kort rondom aan in een gietijzeren pan boven direct vuur.
- Kook de pasta gaar in een pan met ruim kokend water.
- Maak je pastabord op met de pasta en daarbovenop een flinke dot pesto. Leg daarnaast de varkenshaas, in plakken gesneden. Leg de Parmaham in een hoek en leg er een blaadje basilicum bij.
- Strooi er je favoriete fleur de sel overheen. Ik heb de Zeeuwsche Zoute met zwarte knoflook gebruikt — een topcombinatie!
Tip van Raw.n.Pure
Neem de tijd voor het bereiden en gebruik goede ingrediënten. Wanneer je zelf je pesto maakt en met onbewerkte ingrediënten werkt, komt de smaak het beste tot zijn recht en zet je een puur gerecht neer voor je gasten!
ð Stoofpot van hert met herfstbok, kruidkoek en appelstroop
Als de dagen korter worden en de BBQ wat lager mag branden, is dit hertenstoofpotje precies wat je nodig hebt. Een gerecht vol diepe smaken van wild, herfstbier, kruidkoek en appelstroop â langzaam gegaard in een gietijzeren pan op de BBQ. Perfect voor een knusse avond buiten koken of een bourgondisch diner binnen.
𥩠Ingrediënten
- 1 kilo hertennek (in één stuk)
- 1 liter wildbouillon
- 2 wortels
- 1 courgette
- 350 gram bospaddenstoelen
- 1 rode paprika
- 1 witte ui
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 grote plakken Friese kruidkoek
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 flesjes herfstbokbier
- Omaâs Sudderpot kruidenmix van The Windmill Cast Iron (of een mix van speculaaskruiden en zout)
- 2 laurierblaadjes
- Roomboter
Tip: Gebruik voor dit gerecht een stevige gietijzeren braadpan of Dutch Oven. Bekijk onze collectie van The Windmill Cast Iron in de webshop.
ð¥ Bereiding
Steek de BBQ aan en stel hem in op 100°C met indirecte hitte. Voeg eventueel een blokje rookhout toe voor een extra volle smaak.
Kruid de hertennek royaal met je favoriete vleeskruiden of de Omaâs Sudderpot kruidenmix. Leg het vlees ongeveer 15 minuten op de BBQ om te roken.
Snijd ondertussen de wortels, courgette, paprika en paddenstoelen in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook.
Haal het vlees van de BBQ en snijd het in blokjes van ongeveer 2 cm. Verhit een klontje roomboter in je gietijzeren pan en bak het vlees 5 Ã 10 minuten rondom bruin. Schep het daarna uit de pan en bewaar het inclusief de vleessappen.
Fruit de ui en knoflook in een klein laagje olie in dezelfde pan. Voeg daarna de overige groenten toe en bak kort aan.
Schenk de wildbouillon erbij en leg het vlees terug in de pan. Giet vervolgens de herfstbok erbij totdat alles net onderstaat. Strooi de kruiden erover en leg de plakken kruidkoek bovenop. Voeg de appelstroop toe en leg de laurierblaadjes erbij.
Zet de pan met deksel op de BBQ (indirecte hitte) en laat het geheel 3 tot 4 uur rustig stoven. Roer elk uur even door en zorg dat het niet kookt â het mag zachtjes pruttelen.
ð½ Serveren
Serveer dit stoofgerecht met knapperige friet, romige aardappelpuree of een stuk vers brood om in de saus te dippen. Een schep grove mosterd of wat zilveruitjes erbij maakt het helemaal af.
ð¨âð³ Tip van Raw.N.Pure
Wil je meer van dit soort gerechten proberen? Bekijk onze blog âSlow Cooking op de BBQ â tips voor het perfecte stoofgerechtâ of ontdek onze selectie BBQ accessoires en kruidenmixen voor jouw volgende buitenkooksessie.
Reactie plaatsen
Reacties