Verse pasta met home-made pesto en gerookte varkenshaas

Gepubliceerd op 3 december 2025 om 20:50
Verse pasta met verse pesto in een pasta bord met een varkenshaas op de bbq bereid en fleur de sel van de Zeeuwsche Zoute
Gekruide varkenshaas op de grill van de BBQ

Bij ons thuis zijn de kinderen gek op pasta pesto, maar wat is lekkerder dan zelfgemaakte pesto, verse pasta en een heerlijk gerookte varkenshaas? Super simpel maar heel erg smaakvol! Ik heb het gerecht bereid op de Traeger Ironwood XL (pelletsmoker), maar je kan het ook prima bereiden op je BBQ. Hier onder staat het recept uitgeschreven voor 4 personen:

Ingrediënten

  • 250 gram Varkenshaas
  • Je favoriete varkens kruidenrub
  • 500 gram verse pasta
  • Prosciutto di Parma
  • Parmezaanse kaas
  • een vers basilicum plantje 
  • blikje ansjovis
  • handje rucola
  • een flinke scheut goede olijf olie
  • een zest van een citroen

Bereiding

  1. Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en doe ze in de keukenmachine. Voeg een ruime hand rucola toe, rasp er 100 gram Parmezaanse kaas bij, voeg 2 ansjovisfilets toe en doe er een flinke scheut olijfolie bij. Mix dit tot een gladde pesto (kijk of er eventueel meer rucola of olie bij moet om een glad geheel te krijgen). Voeg de zest van een citroen toe voor extra smaak.
  2. Steek de BBQ aan en stel hem in op 110°C met indirecte hitte. Voeg een blokje kersenrookhout toe voor een extra volle smaak.
  3. Kruid de varkenshaas met je favoriete varkenskruidenrub en leg hem ongeveer anderhalf uur indirect op de BBQ, tot een kerntemperatuur van 62°C.
  4. Grill vervolgens de varkenshaas nog kort rondom aan in een gietijzeren pan boven direct vuur.
  5. Kook de pasta gaar in een pan met ruim kokend water.
  6. Maak je pastabord op met de pasta en daarbovenop een flinke dot pesto. Leg daarnaast de varkenshaas, in plakken gesneden. Leg de Parmaham in een hoek en leg er een blaadje basilicum bij.
  7. Strooi er je favoriete fleur de sel overheen. Ik heb de Zeeuwsche Zoute met zwarte knoflook gebruikt — een topcombinatie!

 

Tip van Raw.n.Pure

Neem de tijd voor het bereiden en gebruik goede ingrediënten. Wanneer je zelf je pesto maakt en met onbewerkte ingrediënten werkt, komt de smaak het beste tot zijn recht en zet je een puur gerecht neer voor je gasten!

gegaarde varkenshaas op een houten snijplank
Verse pasta, pesto, olijfolie, parmaham en een fleur de sel opgemaakt in een pasta bord op een thee doek

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.