Gegrilde hertenhaas met bramensaus.
Gepubliceerd op 11 september 2025 om 12:53
Ingrediënten:
- 250 gram diepvries bramen
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel suiker
- 500 gram kruimige aardappelen geschild
- 175 milliliter volle melk
- 2 kleine klontjes roomboter
- een snuf peper en zout
- nootmuskaat
Bereidingswijze:
- Steek je BBQ aan en stook hem flink op tot die 180 tot 200 graden is.
- Verwijder eventueel het vliesje van de hertenhaas en bestrooi hem dan licht met de SPG (salt, pepper en garlic) rub. Het hert is mooi van smaak van zichzelf dus daar wil je niet te veel aan toe voegen.
- Grill vervolgens rondom de hertenhaas tot een kern van 50 graden. Belangrijk is om de paar minuten te blijven draaien zodat alles gelijkmatig gaart.
- Wanneer deze de 50 graden bereikt heeft, haal je hem van de BBQ en pak je de hertenhaas in met aluminium folie. Laat deze een kwartiertje rusten.
- Terwijl het vlees rust, zet je een sauspan op het vuur. Doe hier de bramen, de honing, het water en het suiker in. Blijf goed roeren totdat alles kapot gekookt is. Zet het gas dan uit en laat de saus indikken.
- Maak de aardappel puree klaar door de aardappelen te koken, giet vervolgens het water af als de aardappelen gaar zijn.
- Warm de melk een beetje op en giet het vervolgens bij de aardappelen.
- Stamp ze goed fijn zodat je een smeuïge aardappel puree hebt, doe de boter er bij en nootmuskaat.
- Serveer de aardappel puree uit op een bord met je favoriete groenten. Snijd de hertenhaas in dunne plakken en maak dit mooi op. De bramensaus kan je er naast of er overheen gieten en besprenkel die dan met een beetje fleur de sel en bieslook.
ð Stoofpot van hert met herfstbok, kruidkoek en appelstroop
Als de dagen korter worden en de BBQ wat lager mag branden, is dit hertenstoofpotje precies wat je nodig hebt. Een gerecht vol diepe smaken van wild, herfstbier, kruidkoek en appelstroop â langzaam gegaard in een gietijzeren pan op de BBQ. Perfect voor een knusse avond buiten koken of een bourgondisch diner binnen.
𥩠Ingrediënten
- 1 kilo hertennek (in één stuk)
- 1 liter wildbouillon
- 2 wortels
- 1 courgette
- 350 gram bospaddenstoelen
- 1 rode paprika
- 1 witte ui
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 grote plakken Friese kruidkoek
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 flesjes herfstbokbier
- Omaâs Sudderpot kruidenmix van The Windmill Cast Iron (of een mix van speculaaskruiden en zout)
- 2 laurierblaadjes
- Roomboter
Tip: Gebruik voor dit gerecht een stevige gietijzeren braadpan of Dutch Oven. Bekijk onze collectie van The Windmill Cast Iron in de webshop.
ð¥ Bereiding
Steek de BBQ aan en stel hem in op 100°C met indirecte hitte. Voeg eventueel een blokje rookhout toe voor een extra volle smaak.
Kruid de hertennek royaal met je favoriete vleeskruiden of de Omaâs Sudderpot kruidenmix. Leg het vlees ongeveer 15 minuten op de BBQ om te roken.
Snijd ondertussen de wortels, courgette, paprika en paddenstoelen in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook.
Haal het vlees van de BBQ en snijd het in blokjes van ongeveer 2 cm. Verhit een klontje roomboter in je gietijzeren pan en bak het vlees 5 Ã 10 minuten rondom bruin. Schep het daarna uit de pan en bewaar het inclusief de vleessappen.
Fruit de ui en knoflook in een klein laagje olie in dezelfde pan. Voeg daarna de overige groenten toe en bak kort aan.
Schenk de wildbouillon erbij en leg het vlees terug in de pan. Giet vervolgens de herfstbok erbij totdat alles net onderstaat. Strooi de kruiden erover en leg de plakken kruidkoek bovenop. Voeg de appelstroop toe en leg de laurierblaadjes erbij.
Zet de pan met deksel op de BBQ (indirecte hitte) en laat het geheel 3 tot 4 uur rustig stoven. Roer elk uur even door en zorg dat het niet kookt â het mag zachtjes pruttelen.
ð½ Serveren
Serveer dit stoofgerecht met knapperige friet, romige aardappelpuree of een stuk vers brood om in de saus te dippen. Een schep grove mosterd of wat zilveruitjes erbij maakt het helemaal af.
ð¨âð³ Tip van Raw.N.Pure
Wil je meer van dit soort gerechten proberen? Bekijk onze blog âSlow Cooking op de BBQ â tips voor het perfecte stoofgerechtâ of ontdek onze selectie BBQ accessoires en kruidenmixen voor jouw volgende buitenkooksessie.
Reactie plaatsen
Reacties